Onko sinulle vaikeaa sanoa mielipiteesi?

17.09.2021

Mihin mentäisiin? Mitä tehtäisiin? Miten tämä homma kannattaisi hoitaa? Aiheuttavatko nämä kysymykset sinulle epämääräistä jännityksen tai ahdistuksen tunnetta? Saatat olla ihminen, joka haluaa antaa aina toisten päättää ja ottaa vastuuta.

Lyhyellä tähtäimellä toisten peesailu ja jatkuva myötäily tuntuu ehkä helpoimmalta ja mukavimmalta tavalta elää ja olla muiden ihmisten kanssa sopusoinnussa. Tyytyväisen pinnan alla oma mieli voi kuitenkin alkaa kuormittua, kun liian suuri osa ajasta tulee käytettyä toisin, kuin itse oikeastaan haluaisi. Stressi lisääntyy, kuten myös surun ja ahdistuksen tunteet.

Mikä sitten saa sinut ottamaan "ammattimaisen myötäilijän" roolin?

Sinulle voi olla erityisen tärkeää se, mitä muut sinusta ajattelevat. Mielipidettäsi asioihin et halua yleensä kertoa, koska joku saattaa olla eri mieltä ja loukkaantua. Vastuuta porukan yhteisistä asioista et halua ottaa, koska koet aivan liikaa paineita mahdollisesta epäonnistumisesta.

Saattaa olla, että annat muiden ilmaisemien mielipiteiden sinusta määrittää oman käsityksesi itsestäsi. Välillä et tarvitse edes ääneen lausuttua mielipidettä, vaan uskot tietäväsi itse, mitä toiset ajattelevat. Miellyttääksesi muita pyrit ehkä olemaan samaa mieltä kaikkien kanssa ja koetat vastata muiden ihmisten odotuksiin välittämättä siitä, mitä se sinulle aiheuttaa. Pelko pettymyksen tai ristiriitojen aikaansaamisesta voi olla läsnä suuren osan ajasta.

Jatkuva myötäily kuormittaa mieltäsi pitkällä tähtäimellä. Mieti, voisitko mieluummin itse määritellä minäkuvasi perustuen omiin vahvuuksiin, onnistumisiin ja ylpeyden aiheisiin? Voisit todennäköisesti muodostaa voimavaroistasi vakaamman pohjan itsetunnollesi. Tietoisuus omista arvoista ja mieltymyksistä auttaa myös, jotta ne voi valintatilanteissa viestiä muille ihmisille.

Tiedän, että helppoa näiden asioiden työstäminen ei ole, mutta onneksi voit hyödyntää ammattilaisten apua kasvusi tukena. Lopputulemana voit lisätä itsetuntemustasi ja oppia toimimaan tavalla, joka kuormittaa sinua vähemmän. Bonuksena on mahdollista lisätä mielenrauhaa ja henkisen tasapainon kokemusta.