Voisiko hybris olla merkki työuupumuksesta?

12.08.2021

Rupesin pohtimaan, miksi työuupumus tulee niin usein yllätyksenä yhtä lailla uupujalle kuin tämän esimiehelle ja työkavereillekin. Kaikki saattaa näyttää ulospäin hyvältä; kaveri voi näyttää jopa erityisen aktiiviselta, innokkaalta ja itsevarmalta työssään. Miksi millään muotoa pitäisi epäillä tällaisen ihmisen työkuntoa?

Kun muistelen omaa työuupumistani vuonna 2015, oireina tulevat ensimmäisinä mieleen yöunien olennainen heikentyminen sekä minulle epätyypillinen hybris (tarkoitan sillä tässä ylimielisyyttä, rajatonta luottamusta omiin kykyihin sekä nöyryyden puutetta). Ihmettelin jonkin aikaa palavereissa aidosti, että miksi kaikki muut ovat idiootteja ja vain minä ymmärrän täydellisesti, miten tämä asia pitäisi hoitaa. En tajunnut oman tilani vakavuutta, ennen kuin romahdus ja sairausloma iskivät eräänä aamuna töihin valmistautuessa kuin salama kirkkaalta taivaalta. Eivätkä taitaneet muutkaan tajuta.

Joten, jos huomaat itsessäsi tai läheisessä työkaverissasi merkittävää muutosta kaikkivoipaisuuden suuntaan, niin kysy häneltä mitä kuuluu ja onko kaikki kunnossa.